MEDIAWIJSHEID

Internet is een belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren. Via sociale netwerken & chatkanalen houden ze contact met vrienden en ontstaan nieuwe vriendschappen. Wat doen ze? Wat zoeken ze? En hoe gaan we hier als ouders en als onderwijs mee om?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren moderne online hulpmiddelen niet altijd juist en verantwoord gebruiken en ook nog te weinig inzetten voor hun persoonlijke ontwikkeling. Sociale media bevorderen intellectuele en sociale oppervlakkigheid en stimuleren groepsdruk. Bijna de helft (47%) van de jongeren zegt dat sociale media een negatieve invloed hebben op een of meerdere onderdelen in hun leven.

Maar sociale media leveren ook een hoop kansen en zijn niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Het is niet de vraag of je iets moet doen met sociale media, maar wat je ermee moet doen. Hoe verken je kansen en bedreigingen van sociale media voor het onderwijs? Hoe zorg je er als docent voor dat je weet welke mogelijkheden er zijn? Hoe help je jongeren mediavaardig, mediabewust en mediawijs te worden? Hoe kunnen sociale media een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs? En hoe kun je jongeren hiermee binden en boeien?

Actief (leren) participeren, in diverse contexten, is een belangrijke opdracht voor ouders, docenten en jongeren. Het gaat er vooral om slim en strategisch om te gaan met sociale media. En dat kun je leren. Wij hebben een leerlijn ‘Mediawijsheid’ ontwikkeld voor PO, VO en MBO voor leerlingen, ouders en docenten.

Doelstelling van leerlijn

Competenties verhogen van jongeren, ouders én docenten op terrein van informatievaardigheden en mediawijsheid. Het verhogen van de bewustwording rondom de kansen, de valkuilen van het gebruik van nieuwe informatietechnologieën.

De leerlijn Mediawijsheid is door vakmensen ontwikkeld en bieden wij aan voor basisscholen (groepen 5 t/m 8) en de eerste 2 jaar van VO en MBO -scholen. Hoe verder in de leerlijn hoe meer aandacht voor de beroepsmatige inzet van ict. Interesse in een kennismaking, bel of mail gerust!

Meer weten?

Deze informatie is ook beschikbaar in een handige leaflet.

Of neem contact op met een van onze consultants.

1000
Henny LuijtenManager

T 06 5514 0086
E henny.luijten@ rijnconsultonderwijsict.nl

1627
Ilse WegterAdviseur

T 06 309 903 65
E ilse.wegter@ rijnconsultonderwijsict.nl